Sterilisatie – Huisartsenpraktijk van der Gaag – Schoonhoven
Oranjeplaats 21C 2871TL Schoonhoven Tel:0182-385232
Header afbeelding

Sterilisatie

In huisartsenpraktijk van der Gaag kunt u terecht voor een sterilisatie, deze wordt uitgevoerd door huisarts Mw. I. Jansen. Ook als u geen patiënt bent in onze praktijk kunt u een afspraak maken voor een sterilisatie.

De ingreep:

Een sterilisatie is een relatief kleine chirurgische ingreep waarbij een deel (1-2 centimeter) van de beide zaadleiders wordt verwijderd. Hierdoor is het niet meer mogelijk dat zaadcellen via het sperma het lichaam kunnen verlaten. Bevruchting en zwangerschap worden zo onmogelijk gemaakt. Het betreft een definitieve ingreep. Vasectomie is een zeer effectieve manier van anticonceptie voor (echt)paren met een voltooid gezin.

Een sterilisatie kan over het algemeen goed onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. De duur van de ingreep bedraagt ongeveer 45 minuten. Onder normale omstandigheden kunnen werkzaamheden de volgende dag weer worden hervat.

Let wel: na de vasectomie bent u nog niet direct onvruchtbaar. Anticonceptie moet gebruikt blijven worden totdat het sperma (na 3 maanden) gecontroleerd is. Het controleren van het sperma gaat via Het Groene Hart Ziekenhuis. De kosten hiervoor gaan van het eigen risico af.

Financieel:

Een sterilisatie wordt niet uit de basisverzekering vergoed. U krijgt van ons de rekening voor de ingreep (€350,-). Deze rekening dient contant of per pin betaald te worden. Sommige verzekeraars vergoeden een sterilisatie als u aanvullend verzekerd bent. In dat geval krijg u de kosten van de verzekeraar (gedeeltelijk) terug. U kunt het beste vooraf in uw polisvoorwaarden nagaan of bij uw zorgverzekeraar navragen wat voor u van toepassing is.

NB. Het reizigersspreekuur valt niet onder de NPA-praktijkaccreditatie en het bijbehorende NPA-keurmerk.